James Webb (1906-1992) was een Amerikaanse ambtenaar en een belangrijke figuur in de beginjaren van de ruimteverkenning. Hij is geboren op 7 oktober 1906 in North Carolina en groeide op tot piloot bij het United States Marine Corps.
In 1961 werd Webb benoemd tot beheerder van NASA, de National Aeronautics and Space Administration. Daar leidde Webb de ontwikkeling van het Apollo-programma, dat uiteindelijk leidde tot de eerste maanlanding in 1969.
Hij zette ook in op planetenonderzoek met ruimtesondes, en het gebruik van ruimtetelescopen, zoals de James Webb Space Telescope die in 2002 naar hem werd vernoemd. Deze telescoop is de opvolger van de Hubble Space Telescope en zal naar verwachting onze kennis van het heelal revolutioneren!
De James Webb SpaceTelescope (JWST) is één van de indrukwekkendste ruimtetelescopen die ooit is gebouwd. Het is als een enorm 'gouden oog' in de ruimte, dat ons helpt om verre sterrenstelsels, planeten en zelfs de allereerste sterren in het universum te bestuderen. Verschillende landen hebben samengewerkt om deze telescoop te bouwen, inclusief de Verenigde Staten, Europa en Canada.
Stel je voor dat je een heel krachtige telescoop hebt, die niet op Aarde staat, maar in de ruimte. Dat is precies wat de JWST is! Hij staat niet op de grond, waar de lucht en het weer de zichtbaarheid kunnen beïnvloeden, maar zweeft in de ruimte, ver weg van alles wat ons zicht belemmert. Op 25 december 2021 werd de JWST gelanceerd vanuit Frans-Guyana, op een Ariane 5 racket die maar liefst 30 meter hoog is. De JWST bevindt zich nu op een baan rond de zon op 1,6 miljoen kilometer van de Aarde. Van op die baan speurt de telescoop naar exoplaneten en het licht van sterren dat al miljarden jaren onderweg is.
Raketten worden meestal zo dicht mogelijk bij de evenaar gelanceerd. Waarom bij de evenaar?
Hier wordt geprofiteerd van het katapulteffect als gevolg van de snelle draaiing van de Aarde ter hoogte van de evenaar. Raketten die dichtbij de evenaar naar het oosten toe worden gelanceerd krijgen daardoor een snelheidsvoordeel van 1 650 km/uur!
Bron: ESA
Het uitzonderlijke aan de JWST is het vermogen om infraroodlicht te detecteren. Infraroodlicht kunnen we niet zien met onze ogen omdat het buiten ons zichtbare spectrum ligt; het is eigenlijk warmtestraling die objecten uitstralen. JWST gebruikt dat infraroodlicht om warmte te meten op een enorm krachtige schaal.
Dankzij het infraroodvermogen kan de JWST door de dichte stofwolken kijken die sommige delen van de ruimte verbergen voor gewone telescopen. Hierdoor kunnen wetenschappers verder en dieper de ruimte in kijken dan ooit tevoren.
Hoe werkt het systeem? De JWST heeft een enorme gouden spiegel die bestaat uit 18 hexagonale segmenten. Deze spiegel vangt het infrarode licht op en stuurt het naar een aantal wetenschappelijke instrumenten aan boord van de telescoop. Deze instrumenten zijn als supergevoelige camera's en spectrometers die het licht analyseren en ons tonen wat er in de ruimte gebeurt.
Verwacht wordt dat de JWST de komende jaren de grenzen van de astronomie zal blijven verleggen. Het systeem heeft voldoende brandstof om minstens twintig jaar te blijven werken.
Hier vind je een link naar de app met officiële foto's gemaakt door de JWST: Gallery | Webb